Je Modré z neba až také modré?


O tejto „super úžasne dokonalej relácii“, ktorá pomáha obyčajným ľudom, ktorých postretli neľahké životné situácie, sa popísalo až príliš mnoho. Postihnutý chlapec sa túžil stretnúť so známou osobnosťou, chudobná rodina si nemohla dovoliť zariadenie do bytu, iného chlapca, ktorý pred časom prišiel o otca, bolo nutné taktiež nejako potešiť. Príbehov je neskutočne veľa, jeden by dokonca mohol povedať, že náš skvelý Vilko by mal byť blahorečený a dokonca vyhlásený za svätého.

A to ešte keď sa o tejto relácii vyjadrí moja babka, alebo niekto iný, rovnako erudovaný, chce sa mi ísť vyzvracať.

Problémom je naivita ľudí, ktorí vidia len to, ako Vilko opäť raz obdaroval chlapca s Downovým syndrómom a idú vás ukameňovať, ak náhodou poviete niečo proti ich novodobému dobrodincovi.

Určite nemám záujem sa niekoho dotknúť, cieľom tohto krátkeho príspevku nie je útočiť, ani nič podobné. Len jednoducho cítim potrebu sa vyjadriť k veci, ktorá nemusí byť vždy až taká ružová, v našom prípade obláčikovo modrá, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Áno, je super, keď niekto niekomu pomôže a obzvlášť keď ide o niekoho, kto túto pomoc naozaj potrebuje, ale haló, ktoré sa okolo robí je naozaj nechutné.

Koľko ľudí si položilo otázku, či by táto relácia fungovala, aj keby sledovanosť bola podpiemerná a keby neboli také odozvy verejnosti, aké v súčasnosti sú. A keď sa o relácii vyjadríte ako o nejakej televíznej platforme, ktorej jediným cieľom je robiť veľký biznis a točiť „veľké prachy“, tak vás označia za niekoho, kto za každú cenu chce ísť proti prúdu a stále sa mu musí niečo nepáčiť.

Tvrdím, že Modré z neba je iba obyčajný marketingový produkt jednej z komerčných televízii (bohužiaľ veľmi populárny), ktorá postavila svoje fungovanie na ľudskom nešťastí a utrpení. Myslím, že aj v tejto brandži by mala platiť určitá kultúra, respektíve nejaké mantinely etiky, ktoré by sa nemali prekračovať. Pokým ale ľudia budú bažiť po nejakej senzačnej informácii, kde niekto utrpel strašnú krivdu, aby si mohli sami povedať, že vlastne ich život nie je až taký hrozný, ako si každý deň opakujú, potom bude táto relácia stále populárna.

Ako študent univerzity s ekonomickým zameraním by bolo vhodnejšie, keby som si osvojil tieto marketingové ťahy a v budúcnosti na nich zarobil. Ale to sa nedá. Ľudská hlúposť a naivita ma vie pekne rozčertiť. A pokým budú v našej krajine žiť ľudia, ktorých pri živote drží len nešťastie druhých, dovtedy nám budú vládnuť naše populárne istoty. A potom to už nie je o tom, že sociológia by bola pre mňa vhodnejšia, ako si niekto mohol pomyslieť (s výberom môjho študijného zamerania som mimochodom nadštandardne spokojný a našiel som sa v ňom), ale o tom, že kým nám budú šéfovať chlapci v červených košieľkach, potom život na Slovensku bude na dve veci. A to už ma snáď aj ako budúceho ekonóma môže hnevať.

Výstupom tohto blogu je poukázanie na skutočnosť, že hoci myslím ekonomicky a kapitalizmus mi v zásade vyhovuje, stále je potrebné udržať určitú rovnováhu medzi parazitovaním na nešťastí a robením obchodu, pretože nemožno zabúdať na spoločensko – sociálny aspekt celej veci.

Na záver jeden obrázok od Cynickej obludy, ktorý podľa mňa geniálne vystihuje pointu i zámer celej relácie:

cyn_resZdroj: http://i.sme.sk/cdata/0/67/6756290/cyn_res.jpg

Ak niekto nesúhlasí, pokojne sa ozvite v komentári a môžeme viesť diskusiu.
Prípadne mi napíšte na môj mail: martin.jurcek7@gmail.com
„Večne nespokojný“ Martin Jurček – EP2

52 thoughts on “Je Modré z neba až také modré?

  1. veľmi zaujímavý názor, aj keď už neraz omieľaný. nech je akokolvek odsudenia hodny, do vysokej miery ale pravdivy.

  2. Čo iné by človek mal od komerčnej TV čakať? Na druhú stranu mohlo by to byť aj horšie, oni by si tam možno našli ešte aj menej etický sposob ako získať tupých divákov ak by nebolo Modrého z Neba, a aspoň to snáď teda tým ktorí sa tam do tej relácie dostanú dáko v ich ťažkej životnej situácii pomože, keď už nič iné.

  3. S clankom uplny suhlas, MzN je len otrasne citove vydieranie, z kt. sa trieskaju peniaze, ludske nestastie sa predava najlepsie (staci si pustit tel.noviny). To, ze najvacsie divacke zastupenie je medzi lahsie oblbnutelnymi volicmi, je samozrejme.

  4. Je vrcholom svinstva priživovať sa na nešťastí druhých, hoci stále lepšie vynaložiť peniaze televízie na Modré z neba ako na brainwashing Farmu.

  5. Paci sa mi nazor autora, ale myslim si, ze je uplne zbytocne sa takto rozhorcovat nad tymito vecami. Iba to ubera tvoju energiu a pozitivne myslenie. Takisto sa vsetci rozhorcujeme nad tristvrtinou programov, ktore slovenske televizie vysielaju, no aj tak ich vacsina ludi pozera. Pan Jurcek odporucala by som Vam vyhodit televizor a venovat sa studiu, v ktorom sa tak vidite. Bude to mat pre vas vacsiu pridanu hodnotu ako napinanie nad nazorom Vasej babky.

  6. Urcite si nezastavam markizu alebo modre z neba. Ale Mato, krizitujes komerncnu televiziu za to, ze si exceletne robia svoj job to jest – maju najvyssiu sledovanost, excelentny marketing a cielovku. Je to komercna relacia, ktora vobec nijako neskryva svoj komercny zamer a kazdemu vyspelemu divakovi je ciel relacie jasny. Preto sa ta pytam: nie je naivne mysliet si, ze komercna televizia nevyuzije tuto moznost? Moznost oslovit urcitu skupinu divakov, ktora je bohuzial taka rozsirena? Moznost zarobit? Ja som sa nad tym ani nepozastavil, ze to tak je. No a to, ze si pritom pridu na svoje aj ludia z pribehov je podla teba parazitizmus? Vidis ho v tom, ze ludia dobrovolne pridu do studia a dostanu to po com tuzia? Vidis ho v tom, ze obe strany su spokojne? Videl si niekedy clanok o tom ako sa ludia z pribehov, ktorí tam boli niekedy stazovali, ze boli vyuzity?Ak by nechceli nepridu, ak je to niekomu proti srsti pozerat tento format ma pravo volby. Modre z neba je stara osuchana tema, ktora funguje, vzdy sa na to niekto chyti, napise o tom blog ake to je nehummane, ale nema logiku o tom diskutovat. Je treba diskutovat o tom, preco to ludia pozeraju a preco ich je tak vela. O tom, ze si ludia beru pozicky na veci, ktore nepotrebuju a na ktore nemaju. Ludia, ktori sa vdaka pozickam ocitnu v Modrom z neba. A co relacie ako Vyvolení, Den a noc, Panelak, Posta pre teba (vysielana prostrednictvom verejnopravnej TV!!!) a dalsie svosty… Preco sa nediskutuje o tom ? Neni to nahodou preto, ze Modre z neba je najsledovanejsia relacie v ramci trhu a konkurentom to asi dost vadi? Snazia sa vyvolat vojnu… Mato, Modre z neba neni problem… To o com pises je opat marketing zo strany konkurencie na ktorí sa chytilo niekolko blogerov. Problem su ludia, ludia ktori to sleduju a zivia tento trh. Pretoze bez nich by tento trh nebol 🙂

  7. V každom prípade zaujímavý článok. Ja dobré z neba nepozerám, mne to robí ťažkosti dívať sa na veľmi ťažké osudy ľudí. V každom prípade, je mi jasné, že táto relácie je kvôli biznisu rovnako ako všetky relácie, aj šport tiež len o biznise a predsa si ho pozriem 🙂 . Ja by som až tak príliš nekritizoval reláciu ,,Modré z neba” , prečo máme v telke vidieť len mladých, bohatých , úspešných ľudí?? Ja síce tu reláciu nepozerám, ale možno mnohým Slovákom tá relácia v nejakej oblasti pomáha. Predsa len ju nemožno porovnať s nekonečnými telenovelami, pre ľudí čo nevedia čo s voľným časom,, alebo reality šou, kde počuť príliš veľa nadávok a primitívnych rečí. Čo sa mi na relácii ,,Modre z neba” nepáči je, že tam dochádza aj neetickým javom ako napr. keď sa Vilo 3x spýtal dieťaťa, či mu mama nechýba, až kým sa dieťa rozplakalo. Mali viac dbať na isté riadne etické pravidlá. Ale na druhej strane, vďaka tejto relácii sa pomôže aspoň niektorým chudákom na Slovensku. Je dosť možné, že keby nebolo tejto relácii, tak tých pár osudov by skončilo bez pomoci. Na Západe je trend, že d bohatých ľudí sa vyžaduje , aby pomáhali chudobným,, a tak mnohí si tak aj budujú imidž. Táto relácia môže mnohým osobnostiam Slovenska sa zviditeľniť niečim celkom iným ako škandálom, napr. tým, že pomôžu nejakému chorému dieťaťu alebo sociálne slabšej rodine, ktorá nežije v ,,istotách” .

  8. Nesuhlasim s tebou Martin, ale samozrejme respektujem tvoj nazor…ja vnimam relaciu ako prostriedok pre pomoc ludom v nudzi. to ze na tom niekto zarobi, to je uz druha vec. ale urcite nie je pre mna iba nastroj na zarabanie

  9. Mlady muz, odporucam vam venovat sa aktivnejsie studiu a menej uvaham o veciach, ktore aj tak prevdepodobne nikdy nebudete vediet zmenit. Mat vlastny nazor je cnost, ale otvarat takuto polemiku vnimam ako nevhodnu, obzvlast, ked tema by mala byt prednostne venovana marketingu.

  10. Matko, nesuhlasim s tebou, vdaka tejto relacii vela ludi naslo potesenie vo svojom trapeni. Ano, bolo by slachetnejsie pomoct im anonymne, no i ked druha strana na nestasti ludi zaraba, stale tu ostava ten fakt, ze ti ludia vo velkom trapeni dostali pomocnu ruku alebo boli poteseni a to je hlavne. Ved predsa ucel svati prostriedky…

  11. Máš pravdu, ale na druhej strane si myslím, že je lepšie im pomôcť a zarobiť na tom, ako im nepomôcť vôbec.

  12. skvelý článok Maťo, z duše nenávidím zarábanie na nešťastí iných, čo podľa mňa MzN určite je

  13. Clanok je perfektne napisany, suhlasim s tymto nazorom. Dodam to z mojho objektivneho hladiska, ze clovek si tam splni svoj sen, ludia h lutuju a sedia za televizormi a raduju sa ze nemaju take problemy a potom sa uspokojuju ze maju aspon to co maju, komercia urcite plni vrecka lebo trafili znovu do cierneho a to je zarabat na ludskej hluposti

  14. Súhlasím s autorom, myslím, že prezentovanie sa štýlom pozerajte, aký som veľkodušný keď pomôžem týmto chúďatkám je neetické. Existujú mnohé zbierky a myslím, že ľudia, ktorí to robia z čistej nezištnosti pomôžu skôr anonymne.

  15. V podstate suhlasim, ze je to marketingovy brainwash a prizivovanie sa na ludskom nestasti, ale kym je to este v style quid pro quo, cize oni sa objavia v telke, markiza ma velke prachy, tak oni tiez maju aspon nieco z toho, pricom si myslim ze bezne by sa takato charita nerobila vo velkom. Takze fakt asi radsej vynalozit peniaze na toto ako na daky hotel Paradise alebo nebodaj farmu, aj ked najlepsie by bolo kebyze z tychto zanrov najviac prosperuje Mama, ozen ma alebo Farmar hlada zenu. Na tom som sa nasmial do sytosti :D. Aj ked absolutne nesuhlasim s tvojim vyjadrenim, ze kapitalizmus nie je parazitovanie. Podla mna je to parazitmus, prizivnictvo, stelesnenie chamtivosti, ktore stve ludi samych proti sebe. Je to len dokonaly nastroj ako udrzat ludske ovce vo svojej ohradke a aby sa trapili a bili pre nieco co vlastne ani nepotrebuju. A vsetko za cim sa tak nahanaju a co potrebuju je im predostierane mediami (ktore su ovladane samozrejme hrstkou bohatych, nenazranych, kapitalistickych svin.) a extremne cielenym marketingom uz na najmensie deti. Cela spolocnost je zvratena a neda sa rozpravat o ziadnom spolocensko-socialnom aspekte v nasej spolocnosti. Ked kvoli peniazom nechaju doktori umriet cloveka a rozne ine shity (extremne na dlho cela tema, ale musel som sa vyjadrit), tak uz mi len povedz o com je ten kapitalizmus a cela honba za peniazmi.. stratili sme ludskost a sme horsi a zakernejsi ako zver.

  16. Modré z neba nepozerám, ale pripadá mi že ľudia ktorý kritizujú tento program že je postavený na nejakom citovom vydieraní a čakajú zato uznanlivé komentáre a lajky aký super na vec majú názor mi príde trochu alibistické a zaslepenecké,pozrite sa na inú programovú štruktúru TV, farma, farmar hlada zenu, nejaka rodina kde davaju retardovane deti ako TOMKO a spol. toto je väčší GRC pretože človek keď to pozerá nevie či plakať či sa smiať na hlúposti a tuposti ľudí, každý z tých čo v týchto reláciách vystupoval sú absolútne prepnutý ludia, ale toto už kritizuje len málo ludí, takze relaciu ktora je postavena sice na citovom nepovedal by som vydierani, ale relacii ktora pomaha ludom tak tu idede ukamenovat, ale tie relacie ktore oblbuju cely narod tak nad nimi zatvarate oci, tomu hovorim farizejstvo

  17. Znám spíš Poštu pro Tebe, to je trochu obdobný typ pořadu…účinkující sem chodí dobrovolně, aby vyprávěli svůj osobní příběh před celým národem. Důvody asi mají různé: finanční?, exhibicionismus?, nevím. Je to jejich vlastní rozhodnutí, nikdo je k tomu nenutí. Pokud se výjimečně na podobný pořad podívám, pak je to jen z důvodu relaxace a “vypnutí”, určitě si nepotřebuji o těchto “hrdinech” povídat další den s kolegy v práci :). Dokud budou mít tyto pořady sledovat, pak se budou i točit další a další díly. Je to totéž jako s bulvárním tiskem a nekonečnými seriály o ničem.

    Jinak souhlas s celým výše uvedeným článkem. Ta rovnováha mezi parazitováním na neštěstí druhých a obchodem zde už ale určitě není :/

  18. ocenujem uprimnost a priamociarost clanku…autor vystihol podstatu, problematiku nezaobaloval a poukazal na problem, kiez by viacero ludi rozmyslalo takto triezvo, thumbs up!

  19. kazda problematika ma dve strany mince – markiza pomaha ludom, ale chce za to sledovanost a popularitu…ci to je dobre, je na povazenie…vnimam to tak, ze sa len prisposobila podmienkam trhu…keby bol slovensky divak trosku narocnejsi, takyto format by neuspel…bohuzial

  20. našťastie sa tiež radím medzi ľudí, ktorí vedia využiť stredajší večer lepšie ako pozerať sa na fejkoveho Vilka.

  21. Vilo Rozboril je zaiste morálne dno spoločnosti, ale musí sa uznať, že má veľmi silný žalúdok. Za svoj honorár sa neštíti rozplakať siroty či smrteľne choré deti vopred pripravenými necitlivými otázkami, čím Markíza potom v spojení s dojímavou hudbou a spomalenými zábermi zabezpečí divákovi pravidelnú dávku emócií. Nakoniec sa Vilo usmeje na obrazovku a my si všetci povieme aký je to dobráčisko.

  22. Nech markíza pomáha len tak, preto že chce a nech sa tým svojím veľkým “pomáhaním” nechvastá pred celým Slovenskom! Ale to si potom s maminkou v stredu už nepoplačeme 🙂

  23. obláčikovo modrá ? to si robíš srandu, a čo takto nebíčkovo modrá ? To sa mi páči oveľa viac 🙂

  24. ťažko sa vyjadriť k danej problematike, nakoľko daný formát nesledujem, ale súhlasím s autorom v otázke nezištnosti podobných “humanitárnych” relácií

  25. iba by som dodal, ze takmer v kazdej krajine (cest vynimkam ako je švajc a pod) takato platforma zne uspech…z toho vyplyva, ze nie sme az taky skazeny narod ako by sa mohlo zdat

  26. zaujimavy clanok. suhlasim s nazormi autora, ale na druhej strane relacia aspon par ludom pomoze.vysiela sa vela podobnych, co nerobia ani to.

  27. Každá minca ma dve strany…na jednej strane aspoň niekomu pomôžu, zviditeľnia ich a možno sa nájde niekto kto im pomôže..na druhej to nerobia zadarmo 😀 čiže by sme mohli uvažovať donekonečna a bude tu polovica za a polovica proti takémuto marketingovému ťahu..ale ako si spomenul keď sa naskytne možnosť prečo ju nevyužiť 😀

  28. súhlasím. televízia má páky na to, aby tlačila na politikov, nech robia niečo, aby takáto chudoba nebola a nie natočiť jednu rodinu zo 100, poľutovať a dať nejakú jednorázovú pomoc

  29. Pocul som o tejto relacii svoje ohladom natacania a chcelo sa mi zvracat. Pravdou je ze bez sledovanosti by nic podobne nevysielali ako uz spomenul autor clanku. Neviem ako to fungovalo predtym co som tu este nebol ale jednu vec viem isto a to ze nic nie je zadarmo. Tieto relacie ako posta pre teba, zlte z ucha atd su len marketingovym tahom medii ako uakazat ze i oni maju nejake to srdce a nejde vzdy len o peniaze. Ale jednu vec si neuvedomuju ze ludia nie su ovce a maju oci a pocuju.

  30. Nedá mi neodvolať sa na pána Baťu ktorý kedy si dávno povedal že “To, čomu sme zvykli hovoriť hospodárska kríza, je iné meno pre morálnu biedu”… To o čom píšeš považujem za priamo naviazané na túto morálnu biedu. Keď si vezmem portfólio všetkých mainstreamových televízií čo tu máme (Markíza, Joj, STV 1) tak je to všade to isté… Už to tu niekto písal, pokojne buďme konkrétni: Farma, Farmár, Vyvolení, MzN, Mama ožeň ma, Zámena manželiek, Pošta, Talentovky, more plytkej slovenskej seriálovej tvorby,.. to všetko je v podstate presne ten istý princíp v desiatkach “rôznych” formátov. Všetky ukazujú to najúbohejšie z najúbohejšieho a prezentujú to ako dnešnú realitu. Je otázne do akej miery ale som presvedčený o tom že diváci potom tieto skvosty reflektujú vo svojom vlastnom prežívaní a správaní a keď väčšina populácie v rámci svojho dňa pracuje za biedne drobné a potom si zvyšok času necháva vymývať mozog, takýmto skvostným spôsobom, tak to má za dôsledok vyššie spomínanú morálnu biedu. Predpokladám že takýto stav vyhovuje určitej minoritnej skupine ľudí, pre ktorú by mohla byť kriticky uvažujúca a vyspelá spoločnosť závažný problém…

  31. tak to je uzasne, ako si slovaci zavidia este aj zrusenie relacie….slovaci sme zazrak, asi dalsi takyto narod na svete nie je….

  32. Úplne súhlasím. Je to produkt komerčnej TV, ktorý hral na city ľudí a ťažil peniaze z ich nešťastia a naivity :/

  33. Aj keď súhlasím s názorom, že Modré z neba je len ďalšia komerčná záležitosť, ktorá je tu predovšetkým preto aby si zarobila v tejto úvahe vidím velký nedostatok, a to je posúdenie ostatných okolností. Milý autor, asi si ako študent ekonomickej fakulty zabudol, že žiadna organizácia – či už nezisková alebo zisková, dobrovolná alebo čisto komerčná nič nerobí zadarmo – každý potrebuje nejaké peniažky na prežitie a aj velké organizácie ako Unicef, si veru prostriedky berú z rôznych zdrojov. Ďalším faktom je, že v dnešnej dobe je televízia plná (s prepáčením, ale inak sa to nedá nazvať) sračiek, ktoré ako študent psychológie, dovolím si tvrdiť, znižujú inteligenciu a kultúrnu úroveň ľudí čo ich sledujú. Takže aj z tohoto hladiska musím podporiť Modré z neba (aj keď som to sám nikdy nevidel, lebo to tiež nepokladám ani za pravdivé, ani za užitocné trávenie času), pretože je to aspoň relácia, ktorá ľuďom dáva nádej a ukazuje, že svet nie je až taký zlý. A prečo by koniec koncov malo byť zlé to, že niekto ľuďom dáva nádej a spája ich aj keď vytvára falošné dojímavé príbehy? Veď 99% všetkého čo sa človek dozvie z médií sú nepravdivé, falošne vytvorené za cieľom zvýšiť sledovanosť, a ten kto si to neuvedomuje, je mu jedno čo z toho bude sledovať. Nakoniec aj tým, čo si to uvedomujú to asi bude jedno, pretože ak sa rozhodnú telku ďalej sledovať nemajú veľmi na výber. Vitaj v komerčnom svete, kde platí – čo neprikrášliš, nepredáš.

Pridaj komentár